Fijn, zo’n speelschuur in de tuin!

de brandevoortse hoeve

“O is die speelschuur van jullie? Wat handig en leuk voor de kinderen.” Vaak is dit de eerste reactie die mensen geven als ze horen of zien dat we praktisch in de speelschuur wonen. Maar is dat nou eigenlijk ook wel zo?

Zoals je misschien wel weet hebben we een speelschuur in onze achtertuin. Natuurlijk is dat super leuk en kan dat ontzettend handig zijn, maar het zal je misschien verbazen dat onze kinderen er minder vaak spelen dan sommige andere kinderen. Als ik dat zeg dan reageren mensen vaak verbaasd, maar ik heb er zelf ook gewoon niet altijd zin in. En daarnaast vind ik het ook niet altijd nodig. We hebben thuis genoeg speelgoed dus de kinderen hoeven zich niet te vervelen en als ze dan wel een keer in de speelschuur mogen spelen dan is het ook extra leuk.

Ook als Aukje een speelafspraakje heeft dan mag ze bijna nooit naar de speelschuur. Ik wil namelijk niet dat kinderen met Aukje af gaan spreken, vanwege de schuur. Natuurlijk mag het af en toe wel, maar eigenlijk alleen wanneer het mij uitkomt haha. Zo mocht ze toevallig deze week wel twee keer er naartoe met een vriendje, maar daarvoor was het misschien alweer twee maanden geleden. Gelukkig hebben kinderen er tot nu toe nog nooit zelf om gevraagd, dus als ik het dan aanbied dan is het extra leuk.

En als het heel erg druk is in de schuur, dan wil ik geen tafel bezet houden. Bij ons geldt de regel, vol is vol. En als het vol is wordt er dus niemand meer binnen gelaten. Niet zo slim dus als ik dan een tafel bezet houd, waar anders een ander gezin zou kunnen zitten. En we hebben ook de regel dat kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene mogen komen spelen, dus datzelfde geldt dan ook voor onze kinderen. Ik merk dat mensen vaak denken dat Aukje dan lekker kan spelen terwijl ik aan de overkant in het restaurant bijvoorbeeld sta te werken, maar dat vind ik dus niet goed. Ze mag er alleen spelen als er iemand bij is om haar in de gaten te houden, net zoals alle andere kinderen.

Voor Aukje is het dus niet perse een privilege om bij de speelschuur te wonen. Ze speelt er waarschijnlijk net zo vaak (of minder) dan kinderen met een abonnement en soms is het juist lastig uit te leggen als vriendinnetjes wel in de schuur zijn, dat zij van mij niet mee mag spelen (als het bijvoorbeeld te druk is). Maar daar tegenover staat dan weer wel dat ze er soms voor openingstijd lekker in haar eentje mag spelen. De hele speelschuur voor haar alleen, welk kind wil dat nu niet?!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.