Met buikpijn op vakantie

Vakantie is fijn, heerlijk genieten van mijn gezin, leuke dingen doen, niks moet en alles mag. Heerlijk! En toch had ik buikpijn op vakantie. Maar dat had een heel andere reden…

Glutenvrij of tarwevrij?

Ik heb al vaker verteld over mijn buikklachten. Ook over het feit dat het beter gaat, sinds ik tarwevrij eet. Er is nogal eens wat verwarring tussen tarwevrij en glutenvrij dus ik zal proberen om dat nog even kort uit te leggen. Tarwe is een graansoort, net zoals  bijvoorbeeld spelt en rogge. Van tarwemeel wordt ontzettend veel gemaakt, denk aan de meeste broden, pasta’s, crackers, koekjes maar het zit ook in veel producten waarvan je het niet verwacht, zoals in veel chipssoorten bijvoorbeeld. Ik krijg last van mijn buik als ik producten met tarwe erin eet, maar crackers die gemaakt zijn van roggemeel, kan ik wel eten zonder buikpijn te krijgen. Wanneer je een glutenallergie hebt, dan kan je tegen geen één graansoort. Ik kan dus heel veel dingen wel eten, die mensen met een glutenallergie niet kunnen eten.

Center Parcs niet glutenvrij?

Toen ik de spullen voor onze vakantie in ging pakken, hield ik natuurlijk rekening met mijn intolerantie. Ik nam mijn eigen crackers mee en als extra nam ik de glutenvrije afbakbroodjes van Jumbo mee (aanrader trouwens, no spon!). Soms wil je namelijk ook weleens iets lekkers in plaats van altijd dezelfde crackers. De eerste dagen ging dat ook goed, totdat ik een keer in het zwembad honger kreeg. Ik vond het nog te vroeg voor friet, maar gelukkig was er een (veel te dure) salade voor mij. De croutons waren voor Aukje, maar de rest mocht ik allemaal hebben. Een paar dagen later gingen we in de Market Dome een broodje eten. Tegenwoordig kan je overal glutenvrije broodjes krijgen, dus ik ging er eigenlijk vanuit dat dat hier ook wel kon. Maar dat viel even tegen, Center Parcs heeft dus geen glutenvrije broodjes. Van het zwembad kon ik het wel begrijpen, maar van het Grand Café viel me dat stiekem toch wel een beetje tegen.

De Efteling ook al niet?

Na een week vertrokken we naar Bosrijk, één van de vakantieparken bij de Efteling. We deden eerst boodschappen, dus ik kocht weer fijn mijn eigen tarwevrije producten. Op de tweede dag aten we een hapje in het nieuwe La Place restaurant in de Efteling. En wat schepte mijn verbazing, ook hier hadden ze geen glutenvrij brood! Ik kon natuurlijk soep pakken, wat ik ook heb gedaan, maar ik ben nou eenmaal dol op lekkere broodjes. We hebben zelf ook een (horeca) bedrijf dus ik weet hoe makkelijk het tegenwoordig is om aan glutenvrije producten te komen. Gooi een paar glutenvrije broodjes in de vriezer en zo heb je altijd iets voor mensen met een intolerantie of allergie. Het is echt een kleine moeite voor een groot plezier.

Genoten van de gluten

En om terug te komen op die buikpijn, ik heb dus een intolerantie, geen allergie. Als ik wel tarwe eet, dan krijg ik een opgeblazen buik en dat voelt niet fijn. En soms, heel soms, maak ik de keuze om lekker te eten en die buikpijn voor lief te nemen. Deze vakantie heb ik dat wat vaker gedaan dan goed voor me was, maar het was heerlijk en ik heb er stiekem wel van genoten. En nu, nu ga ik weer lekker tarwevrij eten en misschien binnenkort toch maar eens naar de huisarts om te kijken of er niet meer aan de hand is.

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.