Opruimen, samen met je kind of alleen?

Opruimen met je kindOpruimen… Zo’n dagelijkse bezigheid die maar terug blijft komen… Je eigen spullen opruimen, de spullen van je man opruimen, de spullen van je kind(eren) opruimen, de boodschappen opruimen, de was opruimen, rommel opruimen… Om de een of andere reden is er altijd wel iets om op te ruimen. En daar denk je niet over na, dat doe je gewoon. Maar het speelgoed opruimen, dat is toch niet mijn taak, of wel…?

Toen ik járen geleden bij bekenden, ’s avonds papa en mama over de vloer zag kruipen om het speelgoed op te ruimen, beloofde ik mezelf één ding; dat zou bij mij nooit gebeuren! Kinderen horen zelf op te ruimen, en dat kan je ze al vroeg leren, toch? Uhm… tja, in theorie misschien wel. Maar ik ben dus zo’n moeder die dat steeds vergeet… Al toen Aukje nog maar net zelf kon kruipen ben ik begonnen met het introduceren van het zelf opruimen van het speelgoed ’s avonds. Even voordoen, en hopla, ons kleine papegaaitje doet je zo na. Maar na een paar avonden vergat ik het weer… Dan lag ze ’s avonds in bed en als ik dan beneden kwam dan baalde ik dat ik alles nog op kon ruimen. En dan ineens, na een flinke tijd, dan dacht ik er weer aan. Hop, na het eten even samen opruimen, en dan pas naar boven toe om in bad te gaan. En wederom ging dat dan een paar avonden goed, totdat ik het weer vergat…

Zo gaat het ook als we op visite gaan bij anderen. De ene keer denk ik er wel aan om op te ruimen voordat we weggaan en de andere keer dan denk ik er niet aan (shame on me, I know…) Maar ik geloof dat ik het nu inmiddels wel een beetje in mijn systeem heb zitten. En vaak hoeven we niet op te ruimen (wordt er dan gezegd door de gastvrouw in kwestie) omdat haar eigen kindje(s) nog aan het spelen zijn. Ook goed, dan heb ik het in ieder geval wel aangeboden 🙂 .

Sinds deze week heb ik dus wederom het goede voornemen om elke avond, voor het slapen gaan even samen te gaan opruimen. Kleine moeite, fijn als dit voor Aukje een gewoonte wordt, zodat ik niet ’s avonds nog alles alleen op hoef te ruimen en ik Aukje (ook straks als we groter is) met een gerust hart bij anderen kan laten spelen. Hopelijk kan kan ik het nu ook consequent volhouden en wie weet gaat Aukje in de toekomst wel uit zichzelf opruimen… (of ben ik nu te optimistisch haha 😉 ?)

Hoe gaat dat bij jullie, ruimen jullie samen met je kind(eren) op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.