Waarom ik het speelgoed van de kinderen wel 2x per dag opruim

speelkeuken

Ik nam het mezelf nog zo voor, de kinderen zouden leren om zelf hun speelgoed op te ruimen. Overdag zou alles mogen blijven liggen en voor bedtijd wordt alles dan opgeruimd. In theorie sta ik toch dagelijks twee keer de spullen op te ruimen, maar daar heb ik wel een hele goede reden voor…

Ik heb het geprobeerd, al het speelgoed gewoon te laten liggen. De hele dag niks opruimen en pas voor bedtijd samen met de kinderen alles opruimen. Maar het werkt niet. Aukje zit overdag op school en Emmi gaat rond 12 uur naar bed. Als Emmi dan uit bed komt en het speelgoed ligt nog overal door het huis heen, dan heb ik het idee dat Emmi minder goed kan spelen. Ze is dan alles kwijt en speelt gewoon minder fijn, dan wanneer alles weer netjes op de juiste plek ligt.

Hetzelfde geldt voor Aukje. Aukje knutselt graag, dus we hebben twee volle knutsellades. Om de een of andere reden lukt het ons niet om die lades netjes te houden. Is het net opgeruimd dan knutselt ze er vrolijk op los en gebruikt ze ook de materialen die onderop liggen, maar is het een zooi dan is ze het overzicht kwijt en dan worden alleen de bovenste spullen gebruikt. Zonde, maar eigenlijk ook wel logisch.

woonboulevard

En ik begrijp ze ook wel, als ik zelf een rommelige keuken heb, dan is het niet fijn om daar te koken of bakken. Dan ben ik ook alles kwijt en wordt de rommel steeds groter. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het speelgoed van de meiden, in een rommelige keukentje spelen zij ook niet fijn. En als Emmi met de pop wil spelen en het flesje ligt onder de bank, het speentje in het prullenbakje op het toilet en de kinderwagen staat tegen de achterdeur geparkeerd, dan snap ik dat je alles kwijt bent.

En dus ruim ik (bijna) elke middag toch maar zelf weer alles netjes op. Zo blijft alles netjes en wordt er gewoon het leukste mee gespeeld. En ondanks dat het de bedoeling is dat de meiden voor bedtijd zelf mee opruimen, merk ik dat ik meestal ook dan weer alles zelf sta op te ruimen. Meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar, de meiden helpen voortaan weer mee… Eens kijken hoe lang ik het dit keer vol houd…

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.