Zo overleef jij de winter! *

sneeuw

Het is januari, hartje winter en de griep ligt op de loer.  Het is best lastig om de verkoudheid te vermijden met twee kleine kinderen, omdat zij in de winter zo’n beetje chronisch verkouden zijn…

Goed kunnen blijven functioneren is cruciaal om het jaar op een positieve manier te starten. Hoe maak jij jezelf klaar voor de winter? Welke maatregelen tref jij om de winter zo gezond mogelijk door te komen?

De kracht van curcumine

Curcumine, oftewel het gele pigment uit de turmeric wortel (ook bekend als geelwortel of kurkuma longa) wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Curcumine wordt veel gebruikt door artsen en andere zorgverleners als smeermiddel voor de gewrichten. Naast talloze voordelen voor de gewrichten kent curcumine ook voordelen voor de organen.

De curcumine helpt bij de weerstand. Dit houdt in dat je lichaam een extra ondersteuning krijgt bij het weerhouden van bacteriën en infecties. Tevens ondersteunt curcumine de leverreiniging. Je lever is belangrijk voor het onderhouden van koolhydraatstofwisseling. Het voedsel wat je eet bevat suikers. Je lichaam heeft een deel nodig van die suikers en de rest filtert je lever weg en slaat ze vervolgens op. Deze suikers kunnen weer gebruikt worden voor extra activiteiten, zoals sporten. In het volgend kopje zal ik het belang van sporten bespreken.

Een ander voordeel van curcumine is, dat het gele pigment uit de turmeric wortel goed is voor je darmen en verteringssysteem. Meestal voel je je wat minder op je gemak en vreemd. Dit komt puur door de wisseling van het warme naar koude lucht.

Blijf in beweging

De beste manier om je winterdip te overwinnen is door het regelmatig te sporten. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen, hockeyen, voetballen of fitnessen. Het is echter belangrijk om goed op te warmen voor het sporten, want je spieren en gewrichten zijn wat kouder. Als je niet goed opwarmt, dan kan je eventuele blessures oplopen.  Een groenlipmossel vloeibaar kan je helpen bij de gewrichtsproblemen.

Door het sporten moedig je de circulatie van het hart en hierdoor pompt je hart sneller. Het bloed bevat zuurstof en belangrijke voedingsstoffen voor alle spieren en organen. Door middel van een betere circulatie is de kans ook groot dat jij je prettiger zal voelen in je lichaam.

Was je handen regelmatig

Het autostuur, diverse bankbiljetten, het openbaar vervoer en noem maar op zit vol met bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich in de kou sneller en makkelijker verspreiden. Het is dus belangrijk om regelmatig en vooral voor het eten je handen te wassen. Zo was je de bacteriën weliswaar weg en voorkom je infecties.

Wat is jouw tip om de winter goed door te komen?

* gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.