Gestopt met de borstvoeding

Toen er laatst aan me gevraagd werd of ik nog borstvoeding gaf, besefte ik me dat ik daar nog helemaal niks over heb geschreven. Ik ben dus gestopt met de borstvoeding. Waar ik eerst nog twijfelde of ik wel wilde afbouwen, was ik er ineens helemaal klaar mee…

Twee maanden geleden schreef ik dat ik de borstvoeding wilde afbouwen. Ik wilde nog twee voedingen blijven geven, de ochtend- en avondvoeding. De rest van de voedingen zou ik vervangen voor kunstvoeding. En hoewel ik ergens best graag wilde afbouwen, wilde ik het eigenlijk ook helemaal niet. Want die momentjes samen waren toch eigenlijk wel heel bijzonder, fijn en speciaal.

Omdat mijn laatste verlofdag in zicht kwam, besloot ik om toch af te gaan bouwen. Ik wilde nog wel de ochtend – en avondvoedingen zo lang mogelijk aan blijven houden. Bij Aukje hield het toen al heel snel op, omdat ik gewoon geen voeding meer had. Maar dit keer bleef ik voldoende voeding houden, fijn! Inmiddels was Emmi alweer vijf maanden en gaf ik dus nog steeds borstvoeding.

Maar ineens begon Emmi te spugen. Veel te spugen. En hoewel ze dat altijd al wel deed, leek het ineens alsof ze veel meer moest spugen na borstvoeding dan na flesvoeding. Daarnaast waren er nog een paar dingen, waardoor ik besloot om toch maar te stoppen. Waar ik er een maand eerder echt nog niet aan moest denken om te stoppen, was ik er nu ineens klaar mee. Nog niet voor de volle 100%, maar toch zeker wel voor 95%.

En dus stopte ik, van de ene op de andere dag, ook met de laatste twee voedingen. De eerste dagen vond ik het nog wel vreemd. Ik gaf Emmi soms ’s avonds nog de borst om lekker in slaap te vallen, maar na een paar keer ben ik daar ook mee gestopt. En ik moest toegeven dat het best wel fijn was, om mijn lijf weer helemaal voor mezelf te hebben. Ik was er zelfs verbaasd over hoe makkelijk het stoppen ging en dat ik het helemaal niet moeilijk vond. Toen ik bij Aukje stopte met de borstvoeding had ik er namelijk wel moeite mee, het hield toen vanzelf op en dus had ik niet zelf de keuze. Ik vond het moeilijk dat het ineens over was en hoopte ook zo dat ik ooit nog een keer borstvoeding zou mogen geven. En dit keer ging het eigenlijk helemaal vanzelf.

Ik heb het hoofdstuk borstvoeding helemaal afgesloten, voorgoed. De kolf is verkocht en de voedingsbh’s liggen in de prullenbak. Ik ben ontzettend blij dat ik beide meisjes borstvoeding heb mogen geven en geef nu voortaan met net zoveel liefde en plezier een lekker flesje melk aan Emmi. En Emmi? Die vindt het allemaal prima. Zo af en toe probeert ze nog wel even naar mijn borst te happen, maar dat wordt vast vanzelf minder 😉

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.