In het geheim bevallen of niet?

in het geheim bevallen

“Ik wil jullie even laten weten dat mijn vliezen net zijn gebroken.” Ruim 21 maanden geleden stuurde ik dit berichtje naar mijn moeder en zus. Om vervolgens de hele ochtend hysterisch met elkaar te blijven appen. Maar dat was bij mijn eerste bevalling wel anders…

Tijdens mijn eerste zwangerschap wist ik het zeker, als mijn bevalling zou beginnen dan hoefde niemand dat te weten. Ik stelde mijn Facebook en WhatsApp zo in dat niemand kon zien wanneer ik voor het laatst online was geweest en dat ook niemand iets op mijn tijdlijn kon schrijven. Nou had ik geluk, want mijn vliezen braken twee dagen voor de uitgerekende datum om 20.30 uur ’s avonds en toen Aukje de volgende ochtend om 6.47 uur werd geboren had niemand ook maar iets van mijn bevalling gemerkt. Sterker nog, in een fractie van een seconde vroeg mijn moeder zich nog af wanneer ik dat dan had gedaan, want ze was de dag ervoor nog bij mij geweest en toen was er nog niks aan de hand haha.

Tijdens de zwangerschap van Emmi dacht ik er ineens anders over. Sowieso zou er iemand op Aukje moeten passen, dus mijn moeder zou het wel moeten weten. Ik wilde thuis bevallen dus bij de eerste tekenen zou ik mama bellen zodat ze hier naartoe kon komen. Wederom begon mijn bevalling met gebroken vliezen en ondanks dat Aukje die dag naar het kinderdagverblijf moest voelde ik heel sterk de behoefte om aan mijn moeder en zus te laten weten dat de bevalling was begonnen. Dat was ontzettend gezellig, want eenmaal in het ziekenhuis (Emmi had in het vruchtwater gepoept) moest ik toch nog wel even wachten, dus kon ik ondertussen lekker met ze appen.

Het voordeel van “in het geheim” bevallen vond ik dat je echt helemaal in je eigen wereld zit. Niemand die ervan weet, behalve jij, je partner en de verloskundige. Je belt je familie wanneer jij eraan toe bent en je voelt totaal geen druk om iets te laten weten “omdat ze al zo lang wachten”. Verder scheelt het natuurlijk ook ontzettend veel zenuwen voor je familie, want zij weten van niks en horen het goede nieuws pas als het wondertje al is geboren.

Het voordeel van het wel laten weten dat je bevalling is begonnen, vond ik dat je de tijd samen kunt doden. Natuurlijk kan dat ook met je partner, maar toch vond ik het fijn om tussendoor ook wat te appen met mijn moeder en zus. Maikel was die dag ziek, dus zo kon hij ook lekker rustig aan doen en hoefde hij mij niet steeds af te leiden haha. Ik hoorde wel  achteraf van mijn moeder dat het op een gegeven moment heel lang stil was van mijn kant, en dan zit je natuurlijk vol spanning te wachten op nieuws. Dat heb je natuurlijk niet als je van niks weet.

Ik denk dat het beiden zo zijn voor – en nadelen heeft en dat je vooral je eigen gevoel hierin moet volgen. Wil jij het niemand laten weten, dan lekker niet doen. Wil je dat wel, dan doe je dat wel. Jouw kindje, jouw bevalling en jouw keuze.

Heb jij anderen ingelicht toen jouw bevalling begon of niet? En waarom heb je hiervoor gekozen?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.