Angelique: Een tiener in India en dieren in het wild

Oké. Een beetje vreemde titel voor een blog. Maar ik wil graag jullie interesse wekken met een ietwat mysterieuze kop. Het onderwerp wat ik vandaag wil bespreken is iets wat ik heel belangrijk vind en wellicht inspireert het jullie.

Ik kon niet wachten tot ik 18 jaar werd. Dan was ik namelijk oud genoeg om zelf goede doelen te mogen steunen. Ik gaf toen volgens mij €5,- en €3,- aan het WNF en het IFAW. Op een gegeven moment raakten diverse goede doelen in opspraak. De top van die organisaties zouden zelf een behoorlijk salaris ontvangen. Iets wat uiteraard werd betaald van de donaties die de donateurs doen. Daar was ik het niet mee eens, hoe zielig de reclames ook waren. Ik beëindigde mijn donaties aan deze goede doelen en ging op zoek of er ook goede doelen bestonden waarvan het volledige bedrag ten goede kwam aan het gekozen project.

Ik kwam uit bij SOS wildlife. Dit was een overkoepelende organisatie die lokale projecten steunde. Het volledige bedrag ging naar die projecten toe. Ik koos er twee uit die mij het meeste aanspraken. Welke weet ik inmiddels niet meer. Maar na een paar jaar stopte deze organisatie ermee en ik was “goede doel loos”. Op dat moment had ik ook niet zoveel ruimte, dus heb ik het er maar bij gelaten.

Tot ik een paar jaar geleden op Facebook een berichtje van iemand zag. Zij vroeg wat je een kind, van een bepaalde leeftijd, in India kon geven. Gewoon als een extraatje. Door de reacties van anderen vernam ik dat dit om een goed doel ging. Ik berichtte degene die het topic had gestart en zij gaf mij de naam van de organisatie. Uiteraard neem ik niet zomaar iets klakkeloos over en heb ik eerst de stichting uitgebreid gegoogled.

De Stichting Childrenshome is een stichting uit Nederland die samenwerkt met een weeshuis in India. Het is opgezet door een echtpaar die jaren geleden iets terug wilden doen voor de (wees)kinderen uit India, die zij tegen waren gekomen tijdens hun reis. Zij doen dit vrijwillig en het volledige bedrag gaat dus naar de kinderen. Je kan een kind financieel adopteren. De kinderen staan op de website. Sommigen wonen in het weeshuis doordat ze geen ouders meer hebben of dat hun ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. Anderen wonen wel nog thuis, maar dan redden de ouders het financieel eigenlijk niet om voor hen te zorgen. Per kind staat ook hun verhaal erbij. Voor de kinderen in een weeshuis is de bijdrage €15,- per maand en voor kinderen in een dorp is dat €10,- per maand. Ook bestaat de mogelijkheid om eenmalig een bedrag te doneren.

Wij hebben toen een wat ouder meisje uit een weeshuis gekozen. Meerdere malen per jaar krijgen wij van haar een brief met een recente foto. Echt heel leuk! Ook mag je als financieel adoptieouder maximaal 4 keer per jaar een brief/pakketje naar jouw adoptiekind sturen met wat leuke spulletjes, een brief en/of een foto. Daar zijn ze altijd erg blij mee. En het geeft zo’n fijn gevoel om zo’n meisje een betere toekomst te kunnen bieden. Je kan zelfs op bezoek bij jouw financiëel adoptiekind. Dat zou ik wel graag willen doen, maar zo’n reis is best wel prijzig.

Echter ligt mijn grote liefde toch bij de dieren. Even geleden zag ik de kerstfilm Christmas in the Wild en het begon weer te kriebelen. Ik ben gaan zoeken naar goede doelen die lokale projecten steunen om dieren te redden. Uiteraard waarbij de donatie 100% ten goede komt van het gekozen project. Ik kwam uit bij Omogolo Wildlife Trust. Ook deze stichting is opgezet door Nederlandse mensen. Ik stuurde hen een berichtje en al snel kreeg ik een reactie.

Zij hebben regelmatig contact met de projecten die zij ondersteunen en bij een aantal van die projecten zijn ze zelfs nauw betrokken. Degene met wie ik contact had zat op dat moment in Botswana. Zij gaf mij uitgebreide informatie en beantwoorde al mijn vragen. Nu kwam het lastige gedeelte, want het liefst zou ik al hun projecten wel willen steunen. Helaas wordt mij dat iets teveel van het goede, dus heb ik drie projecten uitgekozen. De eerste twee keuzes verliepen vrij vlot, maar bij de laatste twijfelde ik. Ook bij deze keuze konden zij mij goed helpen door mij te informeren welke projecten het op dit moment net even iets meer nodig hadden. Echt heel fijn! Het bedrag en de periode kan je trouwens zelf kiezen. Ik heb gekozen om dat maandelijks te doen.

Beide goede doelen hebben overigens het ANBI keurmerk, dat kan dus belastingvoordeel opleveren, en Omogolo is ook CBF erkend.

Steunen jullie ook goede doelen en zo ja, welke?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.