De ene speeldate is de andere niet

flexo

“Mama mag ik afspreken?” Ik kan een zucht niet onderdrukken, want eerlijk gezegd zit ik er niet altijd op te wachten, die speeldates. Zeker niet omdat ze tegenwoordig weer bijna allemaal bij ons thuis plaatsvinden. En ja hoor, ik reed weer met een volle auto naar huis…

Het went

Speeldates, de ene moeder vindt ze vreselijk, de ander vindt ze geweldig en weer een ander maakt het allemaal niet zoveel uit. Toen Aukje net op school zat vonden standaard alle speeldates bij ons thuis plaats. Aukje durfde gewoonweg niet naar iemand anders. In het begin vond ik het ontzettend wennen, maar na een ruim jaar vol speeldates ben ik inmiddels wel gewend en begin ik ze zelfs te waarderen.

Moeilijkere speeldates

De afgelopen tijd heeft Aukje heel veel verschillende vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis genomen. Sommige verliepen ontzettend moeizaam (zeg me alsjeblieft dat je dit herkent) en daarbij keek ik de klok echt vooruit. De kinderen konden het samen niet eens worden over wat ze gingen doen, hoe ze het gingen doen of speelden zelfs allebei aan de andere kant van de kamer met ander speelgoed. Volgens mij waren we alledrie even opgelucht als de ouders de speeldate op kwamen halen.

Makkelijkere speeldates

Andere dates, de meeste gelukkig, waren juist erg gezellig. En natuurlijk is er weleens ‘onenigheid’, maar meestal kunnen ze dat zelf oplossen en anders ben ik er altijd nog. Ze gaan gezellig samen kleuren, buiten spelen, soms bakken we iets of ze spelen vadertje en moedertje (dikke hit op het moment). Emmi vindt het meestal ook erg leuk als er vriendjes of vriendinnetjes zijn en doet dan ook gewoon vrolijk mee.

Afspraken tijdens het spelen

Ik heb wel wat afspraken tijdens het spelen. Ze mogen van mij nog niet boven spelen, zodat ik ze op de achtergrond toch een beetje in de gaten kan houden. Ook spreek ik eigenlijk altijd af dat ouders hun kind na twee uur spelen op komen halen. Is het erg gezellig, dan kan ik altijd nog appen dat ze later komen. En tot slot vind ik wel dat als er iemand komt spelen, ze ook samen moeten spelen en er niet eentje aan de ene kant van de kamer met het poppenhuis speelt en de ander ergens anders zit te kleuren.

Ik had er geen zin in

Nou was gisteren dus zo’n dag dat ik op het schoolplein stiekem stond te hopen op een middag zonder speeldate, maar dat Aukje toch met een vriendinnetje aan kwam lopen. Ik wilde eigenlijk nog allerlei dingen doen die middag maar Aukje mag op maandag, dinsdag en woensdag eigenlijk altijd afspreken, dus ik vond het goed. We reden naar huis en terwijl alle meubels nog omhoog stonden omdat ik wilde gaan dweilen, gaf ik de dames op de bank alvast een krentenbol terwijl ik naar boven ging om Emmi in bed te leggen.

Een gouden speeldate

Vanaf het moment dat ik beneden kwam hebben de meiden zo gezellig gespeeld. Ze begonnen buiten, kwamen na een tijdje naar binnen en gingen gezellig met de L.O.L. poppetjes en het poppenhuis spelen. Ze waren het constant met elkaar eens, overlegden steeds en vroegen aan elkaar wat de ander wilde. Wauw! Dit was fijn! Ik was duidelijk niet nodig bij de dames, dus ik kon ondertussen verder met de was. Vanuit de woonkamer hoorde ik steeds gelach en geklets, zo leuk! Ik appte de moeder van het vriendinnetje dat ze wel een half uurtje later mocht komen en volgens mij waren de meiden ook toen nog niet uitgespeeld.

De ene speeldate is de andere niet, maar speeldates zoals deze zijn goud waard. De meisjes een fijne middag en ik heb toch alles kunnen doen wat ik wilde. Win-win.

Hoe denk jij over speeldates?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.