Kindervakantieweek, aanrader of niet?

kindervakantieweek

“Vanaf morgen hangt er een inschrijflijst naast de deur van de klas.” Aukje zat pas net een blauwe maandag op school en we moesten al na gaan denken over kindervakantieweek. Vorig jaar vonden we het nog te vroeg, maar dit jaar deed ze wel mee. Was het een goede keuze?

Wat is kindervakantieweek?

Kindervakantieweek is een week tijdens de grote vakantie, waarin de kinderen elke dag iets leuks gaan doen. Denk aan spelletjes, creatieve activiteiten, naar de speeltuin en dat soort dingen. Bij ons werd de kindervakantieweek direct in de eerste week van de vakantie georganiseerd, maar welke week het is verschilt per organisatie. De kinderen zitten in een groepjes klasgenoten bij elkaar en elke dag helpen er ouders mee met de begeleiding. Vaak is er ook veel hulp van scholieren, zij gebruiken deze week als (sociale)stage. Als ouder breng je je kind op de aangegeven tijd naar de afgesproken plek en na afloop haal je je kind weer op. Elke ouder helpt ten minste één dag zelf mee met de begeleiding.

Onzin?

Zelf was ik nog niet bekend met kindervakantieweek. Ik kom uit Eindhoven en zowel mijn eigen basisschool als de school waar ik gewerkt heb, deden hier niet aan mee. Toen ik dus voor het eerst hoorde van kindervakantieweek vond ik het maar onzin. “Hoezo breng je je kind in de vakantie een week lang elke dag weg?”

Spijt

Voor het opgeven van de kindervakantieweek moet je er al vroeg in het jaar bij zijn. Zo ook vorig jaar, toen we ongeveer in januari al de vraag kregen of Aukje mee wilde doen. Ze zat nog geen twee maanden op school en moest zo enorm wennen dat we besloten om haar niet op te geven. Eerst maar even wennen aan school. Tijdens de kindervakantieweek waren de kleuters ook een dagje bij ons op de Hoeve. Aukje vond het geweldig om haar klasgenoten te zien en mocht zelfs van de lieve hulpouders een paar spelletjes mee spelen. Al snel kreeg ik een beetje spijt dat ik haar niet op had gegeven, ze vond het super leuk!

Herkansing

Toen dit jaar de inschrijving begon wist ik dus dat ik Aukje wel in moest schrijven. Ik gaf Maikel op als hulpouder, want normaal gesproken moet hij altijd werken als er bijvoorbeeld op school om hulp wordt gevraagd. Nu kon hij wel een keer meehelpen, tot grote vreugde van Aukje. De maanden vlogen voorbij en voordat we er erg in hadden was het zover, zomervakantie.

wat is kindervakantieweek

Het programma

Het programma van de kleuters was lekker afwisselend. Op maandag was het een creatief programma, met knutselen, dansen en als verrassing lekkere frietjes als lunch. Op dinsdag zouden de kinderen eigenlijk de bossen in gaan maar in verband met die vervelende rupsen ging dat niet door. Ze mochten naar het sportpark en hebben daar leuke spelletjes gespeeld. Op woensdag waren ze bij ons op de Hoeve voor leuke spelletjes en donderdag gingen ze naar de speeltuin. Vrijdag hadden ze een beetje pech met het weer, waardoor het programma werd uitgesteld, maar uiteindelijk hebben ze nog een hele leuke middag in het sportpark gehad.

Goed geregeld

Ik moet zeggen dat ik terug ben gekomen van mijn eerste indruk. Wat is dit ontzettend leuk voor de kinderen! Als je ziet hoe ze hebben genoten, dan begrijp je meteen waarom er ook zoveel kinderen aan meedoen. Geweldig. Alles is ontzettend goed geregeld, er is een duidelijk programmaboekje waar in staat wat de kinderen mee moeten nemen, er worden lekkere tussendoortjes geregeld en tijdens alle dagen worden en foto’s gemaakt. Aan alles is gedacht, EHBO, extra telefoonnummers, veel begeleiding, super allemaal. Wat een organisatie is dit zeg.

Wat vond ik als ouder wat minder

Het enige onhandige vond ik, als ouder, dat de tijden elke dag anders zijn. de ene dag is het van 8:50 tot 13:00, de andere dag van 10:45 tot 15:00. Op zich is alles goed te regelen, want je krijgt het programma op tijd dus je weet waar je aan toe bent. Maar ik zou het zelf fijner hebben gevonden als het elke dag dezelfde tijden zou hebben. Maar dat is natuurlijk maar een kleinigheidje.

Wat vond Aukje van de kindervakantieweek?

Aukje vond het helemaal geweldig. Ze genoot ervan dat Maikel een dag kwam helpen, vond het ontzettend leuk om met haar vriendinnen te spelen en had zelfs na afloop nog genoeg energie over om af te spreken. Wat Aukje betreft dus een absolute aanrader voor alle kinderen en wij zijn het daar helemaal mee eens. Volgend jaar weer!

Doen jullie kinderen ook mee aan de kindervakantieweek of heb je hier ook nog nooit van gehoord, net zoals ik eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.