Als je kleuter wil gaan lezen

kleuter wil lezen

“Mama daar staat mijn letter!” Aukje is dolenthousiast dat ze steeds meer letters kent en ik merk dat ze interesse begint te krijgen voor het echt leren lezen. Maar wat kan ik nou eigenlijk doen om haar daarin te ondersteunen?

Als eerste wil ik zeggen dat ik Aukje absoluut niks opdring. Ze is net vijf en hoeft van mij nog absoluut niet te leren lezen. Het is ook echt niet zo dat ik haar stiekem thuisonderwijs ga geven, maar als zij zelf aangeeft dat ze wil leren lezen dan wil ik haar daar natuurlijk niet in afremmen. Als ik zorg dat de juiste materialen in huis zijn zodat ze ermee aan de slag kan als ze dat zelf wil, dan is dat wat mij betreft voldoende voor nu. Nou heeft ze van Sinterklaas al wat spelletjes gekregen, maar ik heb deze week nog wat boekjes gekocht. Zo zijn de materialen in ieder geval in huis en als ze erom vraagt kunnen we ook echt gaan oefenen.

kleuter wil lezen

Letterlijn

Bij Aukje in de klas leren ze regelmatig een letter. Deze letter staat dan een paar weken centraal en de kinderen mogen dan voorwerpen meenemen die met die letter beginnen. Ook maken ze werkjes en zo oefenen ze alvast wat met beginnende geletterdheid. Aukje is steeds dolenthousiast als ze een nieuwe letter heeft geleerd en die letters hangen we thuis ook meteen op haar “letterbord”. We doen daar eigenlijk verder niet zoveel mee en sommige letters vergeet ze ook weer, maar dat is ook helemaal prima. Ze is immers nog een kleuter.

Aansluiting bij school

Toch merk ik dat haar interesse voor letters de laatste tijd aan het groeien is. Ze pakt steeds vaker haar letterspelletjes erbij en vindt het ontzettend leuk als ze letters herkent uit haar dagelijkse omgeving. Nou zou je denken dat ik als juf wel een heleboel materialen thuis zou hebben, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Bijna alles heb ik op school achtergelaten, dus ik ben gewoon net als elke andere ouder eens rond gaan snuffelen op internet. Ik weet dat ze bij Aukje op school werken met Veilig Leren Lezen van Zwijsen, dus ik vind het wel fijn om materialen uit te kiezen die daar bij aansluiten.

tijdschrift voor kleuters

Tijdschrift

Voor haar vijfde verjaardag kreeg Aukje al een abonnement op de Bobo. Een tijdschrift dat niet perse aansluit bij school, maar wel erg leuk is voor kleuters. Ze vindt het erg leuk om de opdrachten te maken en gaat meteen aan het werk zodra het nieuwe nummer in de brievenbus ligt. Hierin staan onder andere verschillende letterspelletjes, rekenspelletjes, een voorleesverhaal en kleurplaten. Er zijn trouwens meerdere tijdschriften verkrijgbaar, hierover heb ik aan het begin van het schooljaar al eens geschreven.

leesspelletjes

Spelletjes

Omdat spelenderwijs leren natuurlijk het leukste is, heb ik wat leerzame spelletjes gekocht. Op de site van Zwijsen staan er ontzettend veel. Ik heb gekozen voor spelletjes van RomPomPom, deze zijn echt geschikt voor kleuters. De Maan Roos Vis spelletjes zijn weer erg leuk als je kind al in groep 3 zit. Zo kreeg Aukje voor haar verjaardag al de ontzettend leuke letterdoos van Jumbo; Ik leer lezen (tip!) en met Sinterklaas kwamen daar de schrijfkaarten en woordenmaker van RomPomPom bij. Omdat ze het de laatste tijd erg leuk vindt om samen spelletjes te spelen kocht ik daar deze week nog de letterkwartet. Deze laatste is nog wat aan de moeilijke kant omdat Aukje nog niet alle letters kent, maar dat komt vanzelf wel. Ik heb ook nog wat zelfgemaakte spelletjes van toen ik nog juf was van groep 3, zoals woordrupsen, memory en kwartet. Er zijn overigens nog veel meer spelletjes te koop hoor, zoals Mini Loco, magnetische letterborden etc. Maar ik heb nu hiervoor gekozen en gekeken waar in de interesse van Aukje het meeste ligt.

kleuter leesboek kleuter leesboek

Leesboekjes

Als je nou echt wilt oefenen met leesboekjes in plaats van spelletjes, of voor de afwisseling, heeft Zwijsen ook ontzettend leuke kleuter samenleesboeken. Hierin staat steeds één woord centraal. De linkerbladzijde lees je als ouder (of grote broer/zus) en de rechterbladzijde kan je kleuter lezen door naar het plaatje te kijken en de letters te hakken en plakken. Ik vond deze boekjes zo leuk dat ik een pakket van zes boekjes heb gekocht. Ze zien er leuk uit en zijn echt al goed te gebruiken met kleuters. Aukje vond het ontzettend leuk om te doen in ieder geval en ook Emmi kon er geen genoeg van krijgen.

De komende tijd hebben wij in ieder geval genoeg materiaal om mee aan de slag te gaan. Ik kijk goed naar Aukje, wanneer ze er zelf om vraagt dan lees ik met liefde samen een boekje of spelen we samen een spelletje. Vraagt ze er niet naar, prima, dan spelen we lekker met het barbiehuis. Maar dan hebben we het in ieder geval alvast in huis.

 

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.