Als je kleuter wil gaan lezen

kleuter wil lezen

“Mama daar staat mijn letter!” Om me heen hoor ik het, vooral nu, steeds vaker. Ouders waarvan de kleuters interesse hebben in letters. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag wat ouders kunnen doen om hierin te ondersteunen, dus bij deze mijn tips voor als je kleuter wil gaan lezen…

Je hebt ouders die graag thuisonderwijs geven, ouders die het vreselijk vinden en ouders die hier tussenin zitten. Maar voor de ouders die het leuk vinden om hun kleuter, die toch al interesse toont, wat extra te stimuleren, heb ik wat tips uitgeschreven. Zodat je ook zeker op de goede manier kunt helpen.

kleuter wil lezen

Letterlijn

Maak een letterlijn. In de meeste kleuterklassen leren ze regelmatig een letter. Deze letter staat dan een paar weken centraal en de kinderen mogen dan voorwerpen meenemen die met die letter beginnen. Ook maken ze werkjes en zo oefenen ze alvast wat met beginnende geletterdheid. Aukje was als kleuter steeds dolenthousiast als ze een nieuwe letter had geleerd en die letters hingen we thuis ook meteen op haar “letterbord”. We deden daar eigenlijk verder niet zoveel mee en sommige letters vergat ze ook weer, maar dat was ook helemaal prima. Ze was immers nog een kleuter.

Aansluiting bij school

Weet je welke leesmethode ze gebruiken op school? Snuffel dan eens rond op internet op zoek naar materialen die daarbij aansluiten. Zo gebruiken ze op heel veel scholen Veilig Leren Lezen van Zwijsen, dus ga op zoek naar leuke spelletjes en materialen van Zwijssen (RomPomPom en Maan Roos Vis bijvoorbeeld).

tijdschrift voor kleuters

Tijdschrift

Neem een abonnement op de Bobo. Een tijdschrift dat niet perse aansluit bij school, maar wel erg leuk is voor kleuters. Aukje vond het als kleuter erg leuk om de opdrachten te maken en ging meteen aan het werk zodra het nieuwe nummer in de brievenbus lag. In de Bobo staan onder andere verschillende letterspelletjes, rekenspelletjes, een voorleesverhaal en kleurplaten. Er zijn trouwens meerdere tijdschriften verkrijgbaar, hierover heb ik al eens geschreven.

leesspelletjes

Spelletjes

Omdat spelenderwijs leren natuurlijk het leukste is, kunnen leerzame spelletjes natuurlijk niet ontbreken. Op de site van Zwijsen staan er ontzettend veel. Ik heb gekozen voor spelletjes van RomPomPom, deze zijn echt geschikt voor kleuters. De Maan Roos Vis spelletjes zijn weer erg leuk als je kind al in groep 3 zit. Zo kreeg Aukje voor haar verjaardag al de ontzettend leuke letterdoos van Jumbo; Ik leer lezen (tip!) en met Sinterklaas kwamen daar de schrijfkaarten en woordenmaker van RomPomPom bij. Omdat ze het de laatste tijd erg leuk vindt om samen spelletjes te spelen kocht ik daar deze week nog de letterkwartet.  Ik heb ook nog wat zelfgemaakte spelletjes van toen ik nog juf was van groep 3, zoals woordrupsen, memory en kwartet. Er zijn overigens nog veel meer spelletjes te koop hoor, zoals Mini Loco, magnetische letterborden etc. Maar ik heb nu hiervoor gekozen en gekeken waar in de interesse van Aukje het meeste ligt. Kijk dus vooral ook naar jouw kind en wat er bij hem past.

kleuter leesboek kleuter leesboek

Leesboekjes

Als je nou echt wilt oefenen met leesboekjes in plaats van spelletjes, of voor de afwisseling, heeft Zwijsen ook ontzettend leuke kleuter samenleesboeken. Hierin staat steeds één woord centraal. De linkerbladzijde lees je als ouder (of grote broer/zus) en de rechterbladzijde kan je kleuter lezen door naar het plaatje te kijken en de letters te hakken en plakken. Ik vond deze boekjes zo leuk dat ik een pakket van zes boekjes heb gekocht. Ze zien er leuk uit en zijn echt al goed te gebruiken met kleuters. Aukje vond het ontzettend leuk om mee te oefenen en nu leert ze er Emmi mee lezen haha. Wil je nou liever andere boekjes, ga dan op zoek naar boekjes van AVI niveau Start (AVI-S).

Mocht je advies willen of een vraag hebben, je mag hem altijd hieronder stellen of me een berichtje sturen. Succes!

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.