Zo maak je lezen (weer) leuk!

lezen leuk makenLezen is leuk! Tenminste, het kan leuk zijn. Alleen als je wat meer moeite hebt met lezen dan kan het knap vervelend zijn. En als je van de juf dan ook nog eens elke dag moet oefenen is het helemaal ellende. Maar met deze tips kan je voor je kind het lezen leuk maken!

Anderhalf jaar geleden heb ik ook al eens tips gegeven om lezen weer leuk te maken, maar inmiddels heb ik wel weer wat leuke aanvullingen voor het rijtje. En wederom zijn alle tips thuis te gebruiken, maar met een kleine aanpassing ook in de klas.

  • Koop zogenaamde theater leesboeken. In deze boeken zijn de verhalen geschreven voor verschillende rollen. Verdeel vooraf met je kind de rollen en samen lees je zo een paar bladzijdes. Succes gegarandeerd, helemaal als je elke rol met een leuke bijpassende stem voorleest.
  • Pak drie lege potjes. Op het ene potje plak je een sticker met “grappige woorden”, op de tweede “vieze woorden” en op de derde bijvoorbeeld “lieve woorden”. Tijdens het lezen let je samen met je kind op of je woorden tegenkomt die in de potjes passen. Zodra je een passend woord ziet, schrijf je hem op een briefje en stop je hem in het juiste potje. Na afloop kan je kijken of je nog weet welke woorden er ook alweer allemaal inzitten of je kan daar weer mooie zinnen van laten maken.
  • Laat je kind een bladzijde uitkiezen. Van die bladzijde ga jij vervolgens een woord uitbeelden. Je kind moet raden welk woord het is en waar het staat. Dan kan dus alleen door te lezen…
  • Je laat wederom je kind een bladzijde kiezen. Jij gaat voorlezen en maakt af en toe een foutje. Elke keer als jij een foutje maakt dan mag je kind jou (zachtjes) knijpen. Wedden dat ze goed mee gaan lezen om te controleren hoe je leest want ze vinden het geweldig om papa of mama te mogen knijpen!
  • Je hebt speciale moppenboekjes voor kinderen. Super leuk als ze voortaan zelf moppen kunnen lezen en navertellen!
  • Soms vinden kinderen boeken niet zo leuk, maar strips, kinderkranten of tijdschriften bijvoorbeeld wel. En lezen is lezen, dus lekker laten doen!
  • Op de website leesmevoor.nl worden digitale prentenboeken voorgelezen. De tekst komt ook in beeld dus ondertussen kan je kind meelezen met het verhaal.

Heb jij nog aanvullende tips om lezen leuk te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.