Wennen die tranen ooit?

huilen op school“Mama ik wil met jou mee.” Voor de zoveelste keer laat ik Aukje in tranen achter op school. En ja ik weet dat het goed komt, en ik weet dat het erbij hoort. En ja, ik weet dat de tranen zo over zijn als ik eenmaal weg ben. En toch vind ik het ontzettend stom dat ze zo vaak moet huilen op school en kan ik er niet aan wennen. 

Vanaf het moment dat Aukjes vierde verjaardag naderde kreeg ik regelmatig de vraag of ik het spannend of moeilijk vond als Aukje naar school zou gaan. Maar ben ik een loedermoeder als ik het geen moment moeilijk heb gevonden? Ik ben natuurlijk zelf ook juf en weet dat het erbij hoort, dat de meeste kinderen het ontzettend naar hun zin hebben op school en ik zag ook wel dat Aukje eraan toe was. Meer kinderen van dezelfde leeftijd om mee te spelen, nieuwe dingen leren en eens een andere omgeving. Dus moeilijk dat ze voortaan naar school gaat? Nee, maar moeilijk dat ze elke ochtend moet huilen op school, ja, dat wel!

De eerste keer vond Aukje het leuk. Ze zag haar vriendinnetje, wist dat mama snel weer zou komen en ging zonder ook maar een traan te laten in de kring zitten. Maar toen waren de wendagen voorbij en werd het “moeten”. En dat moeten was ook nog eens elke dag, nou ja, bijna elke dag dan. En vanaf dat moment moest Aukje elke ochtend huilen bij het afscheid. Het was natuurlijk ook een drukke periode, zo met Sinterklaas en later kerst, maar Aukje deed het steeds beter en de laatste week voor de vakantie bleven de tranen weg, zo fijn!

En toen was de vakantie voorbij. En nu zijn we dus weer terug bij af. Dikke tranen ’s ochtends bij het afscheid. Het begint thuis al, want ze wil niet naar school. Eenmaal in de klas wordt ze steeds stiller en bij het afscheid komen de tranen en moet ik haar bij de juf achterlaten om nog even bij het raam te zwaaien. En ondanks dat ik weet dat het goed komt, vind ik het ontzettend stom om haar zo achter te laten. Zeker als ik dan na schooltijd ook nog eens hoor dat ze in de pauze ook moest huilen omdat ze naar mij toe wilde. Dat vind ik dan zo zielig! Hopelijk went ze weer snel en gaat ze school echt leuk vinden. Dat ik haar ’s ochtends niet bij kan houden omdat ze zo graag naar school wil. Dat zou fijn zijn!

Moet jouw kindje weleens huilen op school?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.