DIY: weekplanner voor thuis

Weekplanner“Mama, eten we dan vandaag frietjes?” “Mama, ga ik vandaag naar school?” De laatste tijd vraagt Aukje steeds vaker wat we die dag allemaal gaan doen. Daarom besloot ik om een weekplanner te maken, zodat ze voortaan per dag ziet wat er op de planning staat.  

Waarom een weekplanner?

Voor de vakantie was vrijdag altijd friet-dag hier in huis. Vrijdag is een werkdag voor mij en na het werk heb ik meestal geen zin en tijd om te koken. Friet is dan dus een goed alternatief. Omdat zondag hier in huis ook niet echt een kook-dag is, besloten we om de friet-dag te verzetten van vrijdag naar zondag. Maar leg dat maar eens uit aan een kleuter. In haar beleving eten we friet als zij bij oma is geweest. Maar toen oma deze week ook op maandag even op moest passen, ging Aukje er dus weer vanuit dat ze friet zou krijgen. Tijd voor duidelijkheid!

Nou zijn er ontzettend veel kant en klare weekplanners te koop. De een nog mooier en duurder dan de andere. Maar je bent veel goedkoper uit als je zelf je eigen weekplanner maakt, en het is echt niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een whiteboard, washi-tape, magnetisch plakband, een computer en een printer. En optioneel een lamineerapparaat.planbord voor thuisdiy planbord

Werkbeschrijving

Als eerste meet je de breedte van het whiteboard. Dit deel je door zeven, want je wil voor elke dag van de week een eigen kolom maken en het is natuurlijk het mooiste als de kolommen ongeveer even breed zijn. Bij mij was de breedte iets meer dan 57 centimeter, dus ik zette om de 8.2 centimeter een stipje. Dit deed ik op twee plaatsen, ongeveer 10 centimeter van de bovenkant van het whiteboard en 10 centimeter van de onderkant af. Dan pak je een kleur washi-tape naar keuze. Deze plak je over de stipjes heen, in rechte lijnen naar beneden. Ik heb steeds eerst de stipjes weggeveegd zodat ze niet door het tape heen zouden schijnen en heb de tape langs een liniaal gelegd zodat mijn lijnen recht bleven.

Dan plak je nog een strip tape horizontaal. Hierbij heb ik geen liniaal gebruikt, ik heb gewoon op gevoel de tape geplakt en de liniaal alleen gebruikt om te zorgen dat de lijn recht bleef. Eigenlijk is je planbord nu al klaar! Zo simpel kan het zijn. Je kan er ook voor kiezen om nog wat extra lijnen te plaatsen, maar daar kom ik later op terug.diy weekplannerVervolgens ben ik op de computer de dagen van de week gaan uittypen. Ik had speciaal een lettertype gedownload dat overeen komt met de letters die ze op school leren, maar omdat ik het hele document naar een andere computer moest sturen voordat ik kon printen, zag ik niet dat het lettertype niet meer klopte. Beetje jammer dus maar goed, het is vooral voor kleine kinderen het fijnste als het lettertype overeen komt met wat ze op school leren, zodat ze het zelf kunnen lezen op den duur.

Toen ben ik na gaan denken over de vragen die Aukje altijd stelt. Voor haar is het belangrijk om te weten of ze naar school moet, wie er na schooltijd thuis is en wat we ’s avonds eten. Ik maakte nog wat extra kaartjes voor vakantie, logeren, zwemles, verrassing en dagje weg, maar ik heb het bestand nog op mijn computer staan dus ik kan altijd kaartjes bij maken indien nodig. Ik koos ervoor om geen foto van mezelf op te plakken op de dagen dat ik thuis ben, omdat ik op de meeste dagen gewoon thuis ben. Ik heb dus alleen een foto opgeplakt als het anders is dan de meeste dagen. Dus in ons geval wanneer Maikel thuis is, of wanneer de oma’s (en opa’s) oppassen.

Ik heb alles uitgeprint, gelamineerd en op maat gesneden. Tot slot heb ik overal magnetisch plakband achter geplakt, zodat de plaatjes makkelijk te verschuiven zijn. weekplanner voor thuis

Uitbreidingsopties:

Ik heb ervoor gekozen om de weekplanner vrij simpel te houden. Maar je kan hem op verschillende manieren uitbreiden.

  • Lamineer meteen een mooie pijl mee, daarmee kan je aangeven welke dag het vandaag is.
  • Werken ze op school met bepaalde kleuren voor de dagen van de week? Gebruik die kleuren thuis dan ook. Zo ziet je kind meteen welke dag het is, omdat de kleuren en dagen met elkaar overeen komen.
  • Je kan nog twee extra horizontale lijnen washi-tape plakken. Zo deel je de dagen ook nog in op ochtend, middag en avond.
  • Je kan ook dagritmekaartjes erbij gebruiken. Dan maak je dus kaartjes voor alles wat je op een dag doet. Van tandenpoetsen en ontbijten tot douchen en voorlezen. Dit is fijn voor kinderen die veel structuur nodig hebben.
  • Maak kaartjes met tijden. Deze kan je in combinatie met de plaatjes gebruiken. Fijn voor wat oudere kinderen, zo weten ze precies hoe laat ze gaan eten en hoe laat ze naar bed moeten.

Ik kocht mijn whiteboard, washi-tape en magnetisch plakband bij de Action.

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?Weekplannerweekplanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.