Verslaafd aan je telefoon? *

verslaafd aan mijn telefoon“En waarschijnlijk gaan we ook nog een keertje zwemmen met de meisjes.” Als reactie op mijn appje krijg ik terug dat er gewaarschuwd wordt dat ouders niet teveel op hun telefoon moeten kijken maar op hun kinderen moeten passen, omdat er deze vakantie alweer een paar peuters verdronken zijn. Ik proef de onderliggende boodschap van mijn moeder, ‘laat die telefoon in je tas!’

Jep, ik geef toe, ik ben zo’n moeder die in de speeltuin wel eens op mijn telefoon kijkt. De ene keer om een leuke foto van mijn spelende kinderen te maken, de andere keer om diezelfde foto meteen even naar Maikel of bijvoorbeeld mijn moeder te sturen of misschien zelfs wel om hem even op Instagram te zetten. En als de kindjes allebei lief en veilig aan het spelen zijn, dan wordt dat ene appje ook wel eens een reeks appjes. En ja tussendoor probeer ik mijn kinderen in de gaten te houden. Maar ik geef toe, soms ben ik dan even afgeleid.

Als we gaan zwemmen met de meiden, dan maak ik vaak bij aankomst even wat foto’s. Gewoon omdat ik dol ben op foto’s en graag wat foto’s maak voor de meisjes zelf voor later. Maar ik geef toe, ook voor mijn social media en voor mijn blog. Na die paar foto’s gaat mijn telefoon weg en ga ik genieten van de meiden. Sowieso, omdat een telefoon in het zwembad niet handig is (want spetters en nat enzo) maar ook omdat ik mijn volle aandacht bij Aukje en Emmi wil hebben. Voor de gezelligheid, maar ook voor de veiligheid. En nee ik ben geen moraalridder, want ook ik ben wel eens afgeleid en ook bij ons kunnen er ongelukjes gebeuren. Sterker nog, laatst viel Emmi bijna uit een kinderstoel terwijl ik er gewoon naast stond. En nee ik keek niet op mijn telefoon maar ik was wel met anderen in gesprek. En dus lette ik niet op Emmi. Het liep gelukkig goed af, ik zag het op tijd, maar ik voelde hem wel even hoor!

Thuis merk ik helaas wel dat die telefoon vaker in mijn handen ligt dan ik eigenlijk wil. Even kijken of ik al reacties heb op mijn blog. Even mijn zakelijke mail checken. Even snel iets op Instagram plaatsen of toch reageren op die appjes die ik net binnen kreeg. En elke keer opnieuw neem ik mezelf voor om die telefoon eens wat vaker weg te leggen, maar hij heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht. Soms kan ik het naar mezelf verantwoorden dat het allemaal voor mijn werk is, maar feit is dat ik er meer mee bezig ben dan ik eigenlijk wil.

Moet ik me zorgen gaan maken? Met vriendinnen onderling grappen we wel eens dat we verslaafd zijn, maar misschien is dat wel echt zo? Op internet kwam ik een handige checklist tegen om te bekijken of er meer aan de hand is. Is het antwoord op meer dan drie vragen ‘ja’? Dan zou er sprake kunnen zijn van een internet verslaving. Ik nam de vragen voor mezelf door en gelukkig heb ik maar bij twee en een halve vraag ‘ja’ geantwoord. ’s Nachts slaap ik liever dan dat ik op mijn telefoon kijk 😉 en ook de meeste andere vragen waren niet op mij van toepassing. Gelukkig maar.

Ik moet bekennen dat het lezen van deze checklist wel iets deed met mijn bewustwording. Dus vanaf nu ga ik het gewoon weer proberen, minder op mijn telefoon en als ik dan toch even wil bekijken of doen dan op vaste momenten. Wie doet er met me mee?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.