Op controle bij de GGD

“Mama vandaag moeten we naar de DD toch?” Ik geef als antwoord dat we inderdaad vandaag naar de GGD gaan. Ze vraagt wat we daar dan gaan doen en eigenlijk kan ik daar maar gedeeltelijk antwoord op geven. Want waar kijken ze eigenlijk naar bij de GGD?

Keurig op tijd stappen we de wachtkamer van de GGD binnen. Aukje blijft nog even naast me zitten en na een paar minuten gaat ze spelen. Gelukkig staat er genoeg speelgoed zodat ook Emmi zich niet hoeft te vervelen. Al snel worden we binnen geroepen en we nemen plaats op de stoelen aan het bureau. De medewerkster van de GGD stelt zich voor en laat beide meisjes een kleurplaat uitkiezen. Ze kiezen er eentje uit en beginnen te kleuren.

Tijdens het kleuren stelt de medewerkster allerlei vragen aan Aukje. Wie er allemaal bij haar thuis wonen, of we ook tanden poetsen en nog veel meer. Tussendoor stelt ze ook wat vragen aan mij, of Aukje goed eet, of ze de laatste tijd indrukwekkende gebeurtenissen mee heeft gemaakt, of er in de familie erfelijke ziektes aanwezig zijn en meer van dat soort vragen. De meisjes voelen zich duidelijk op hun gemak en Aukje geeft keurig antwoord op alle vragen.

Daarna laat de medewerkster Aukje een kleurpotlood uitkiezen. Hiermee mag ze vier verschillende vormen natekenen, een lijn trekken uit één beweging en tot slot nog puntjes zetten in verschillende rondjes. Toen ze hiermee klaar was zei de medewerkster meteen dat ze voor haar leeftijd ver voor ligt op haar fijne motoriek. Daarna keek ze naar haar grove motoriek. Ze moest op haar hakken lopen, op haar tenen, hinkelen en over een lijn lopen. Ook dit ging allemaal bovengemiddeld goed. Fijn.

Dan is het tijd om te meten en wegen. Aukje is 120.7 cm groot en weegt 21 kilo. Daarmee zit ze precies mooi in haar eigen lijn en heeft ze een gezond gewicht. Haar groeilijn ligt precies één lijn boven de gemiddelde lijn en als ze deze lijn blijft volgen (wat ze nu al enkele jaren doet) dan zou ze uiteindelijk rond de 1.75 m. groot worden. Een mooie lengte als je het mij vraagt, maar dit kan natuurlijk altijd nog veranderen.

Tot slot nog oog- en gehoortest. Hoewel de laatste rij van de oogtest iets moeilijker was deed ze het super goed. Geslaagd voor beide tests 😉 en Aukje is weer helemaal goedgekeurd. Nou was ik daar ook niet zo bang voor, maar toch fijn om dat nog even bevestigd te krijgen. Voorlopig kunnen we er weer even tegenaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.