Wanneer geef je jouw kind een telefoon?

“Juf, mijn telefoon zit in mijn tas, mag ik hem aan jou geven?” Mijn mond viel open van verbazing, totdat ik in de gaten kreeg dat de leerling nog steeds op antwoord stond te wachten. En nadat ik de telefoon in mijn bureaulade had gelegd bleef deze vraag door mijn hoofd spoken. Wanneer is een kind oud genoeg voor een eigen mobiele telefoon?

-Dit is een advertorial-

Stel je voor dat je leerkracht bent in groep 8. Dan was deze vraag helemaal niet zo gek geweest. Volgens mij zijn er tegenwoordig heel veel kinderen in groep 8 met een eigen mobiele telefoon. Er zijn zelfs speciale abonnementen waarbij de kinderen alleen naar bepaalde nummers kunnen bellen. Ideaal. Maar toen ik deze vraag kreeg was ik leerkracht van groep 3. De leerling die het aan me vroeg was zes jaar oud. En om nou op zesjarige leeftijd met een telefoon rond te lopen was nou niet bepaald iets wat ik nodig vond.

Om niet te snel een oordeel te vellen ben ik na gaan denken over mogelijke oorzaken. Moest het kind na schooltijd alleen naar huis lopen of fietsen en was de telefoon daarvoor bedoeld? Voor als er iets was? Of waren zijn ouders gescheiden en kon het kind zelf met zijn telefoon goed contact houden met beide ouders? Was het de oude telefoon van één van de ouders die misschien niet eens meer werkte? Of niets van dit alles en had de zesjarige gewoon een telefoon omdat dat cool was?

Ik probeerde mezelf in de situatie te verplaatsen. Als ik op dit moment een kind op de basisschool zou hebben, dan zou ik een mobiele telefoon denk ik nog niet nodig vinden (of denk ik dan te ouderwets?). Ik denk dat ik het bijvoorbeeld wel een leuk verjaardagscadeau zou vinden voor als ze naar de brugklas gaat. Dan fietsen ze voortaan alleen en soms zijn dat best wel lange stukken, dan is het wel een fijne gedachte dat ze altijd een telefoon bij zich hebben. En dat hoeft dan wat mij betreft niet het nieuwste van het nieuwste te zijn, maar gewoon een fijne en goede telefoon met een goedkoop Sim Only abonnement. Als ze er maar mee kan bellen in geval van nood. En natuurlijk mogen er ook spelletjes en andere leuke apps op zitten, maar een abonnement met internet vind ik niet zo nodig. Overal is tegenwoordig wel WiFi.

Omdat het verhaal maar door mijn hoofd bleef spoken, vroeg ik bij de zesjarige leerling na waarom hij eigenlijk een telefoon had. Zijn antwoord was echter “gewoon, om spelletjes mee te spelen”. Tja, en noem me ouderwets maar dat vind ik dus niet nodig, een telefoon om spelletjes mee te spelen. En al helemaal niet bij een zesjarige. Nou weet ik dat tijden veranderen, want tegen de tijd dat Aukje zes is lopen misschien alle zesjarigen wel met een telefoon rond. Wie zal het zeggen? Maar hopelijk duurt het nog wel even…

Wat vind jij een goede leeftijd voor een eigen telefoon?

Liefs Charlotte

Volg je mij al op Instagram, Facebook, Twitter en Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.