Jelske: Op spelletjesavontuur bij het Spellenspektakel

spellenspektakel

Jeej! Ik mocht weer op pad voor Aukjeswereld. Dit keer ging ik op avontuur met mijn hele gezin naar het Spellenspektakel! Om eerlijk te zijn had ik helemaal geen idee dat er spellenbeurzen georganiseerd werden in Nederland. Bleek dit de 25e editie te zijn…
Een nostalgisch gevoel borrelt op als ik denk aan spelletjes. Regendruppels kletteren op de ruiten, verwarming aan en welk spel zal gekozen worden?
Knus aan de eettafel wordt de deksel, meestal met kapotgescheurde hoekjes, van de desbetreffende doos gehaald. De onderdelen worden in elkaar gezet, soms was een batterijencheck nodig (en oh oh oh wat baalde ik als we geen nieuwe batterijen in huis hadden), de pionnen, kaarten of iets dergelijks werden verdeeld, spelregels doorgenomen en “the game was on”.

Precies dit gevoel kwam weer boven toen ik de eerste stappen bij het Spellenspektakel binnen zetten. Overal fanatiekelingen die aan tafels spellen uitprobeerden om zo hun zoektocht hopelijk te eindigen met het gezelligste gezelschapsspel, de mooiste (3D) puzzel, het leukste educatieve spel, dobbelspel, kindervermaak of een echte breinkraker.

Naast dat het gewoon een leuk avontuur voor Aukjeswereld zou zijn, hadden we ook een klein doel. Onze dochter vindt het enorm leuk om spelletjes te doen, tenminste als ze wint. Wint ze niet, dan is het huis te klein (en de straat meestal ook). Allerlei smoesjes zijn de revue al gepasseerd. Dat waren de spelregels niet, we doen het op mijn manier, jij speelt vals. Maar de leukste van dit moment vind ik: “Je moet mij laten winnen”. Daarnaast ontwijkt ze alle vragen rondom spelletjes. En wanneer ze 1x gewonnen heeft, wil ze óf een ander spel spelen óf helemaal niet meer spelen. Zo is haar winnaarschap veilig gesteld…haha. Interessant eigenlijk om te zien hoe ze onbewust een spel maakt van het geen spelletjes willen spelen.

Oftewel ons doel is om haar te laten zien hoe leuk alle mensen samen spelletjes spelen. En ja hoor, het is gelukt. Ze was zelfs zo enthousiast bij een van de stands dat ze zelf vroeg hoe de spelregels waren en we vervolgens dit spel ‘zwarte kater’ gespeeld hebben. Toen we klaar waren zag ze een giga bordspel met weer een kat, haar aandacht was opnieuw getrokken. Vol zelfvertrouwen startte ze aan ‘Max de Kat’, samen met een ouder jongetje speelde ze het spel. Leuk om te zien dat ze samenwerkte, niet haar eigen regels bedacht of smoezen verzon, maar vooral veel plezier had.

Oh ja… we hebben LAQ ontdekt! (Ik vind eigenlijk dat dit meerdere uitroeptekens verdient) Misschien kent iedereen het al, maar wij kenden het nog niet. Onze dame speelt en bouwt graag met lego, en Laq is een soort variant waarmee je nog meer kan. Laq bestaat uit 7 soorten bouwstenen waarmee je 1-, 2-, 3-dimensionale, ronde en geometrische vormen kan maken. Echt heel tof, maar extra tof omdat er ook ‘roze’ bouwstenen bij zitten 🙂 Dus vele malen dank meneer Hiroschi Kichijp namens mijn dochter.

Vol interessante indrukken stapten we in de bus naar huis. Zoals op het Spellenspektakel, was ook de bus propvol met mensen. We raakten aan de praat met de vrouw en dochter (ik schat haar rond de 12 jaar) naast ons. Mijn dochter vertelde heel enthousiast dat we naar het Spellenspektakel waren geweest en vroeg: “Zijn jullie daar ook geweest?” Waarop die mevrouw antwoordde: ‘De enige spelletjes die MIJN dochter nog doet is op haar tablet of telefoon’.

Ik ben blij dat we zijn gegaan!

www.ZoLukkie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.