Een babyshower organiseren doe je zo!

hoe organiseer je een babyshower

And you get a babyshower, and you get a babyshower, everybody gets a babyshower! Hoorde je nu ook Oparah’s stem in gedachten? 😉 Babyshowers worden steeds hotter en tegenwoordig hoort het er helemaal bij. Maar hoe organiseer je een babyshower? Eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk…

Inmiddels alweer heel wat jaren geleden, kreeg ik mijn eigen eerste babyshower, drie jaar later volgde mijn tweede babyshower. In de tussentijd ben ik nog een enkele keer op een babyshower van iemand anders geweest, vierde ik een babyshower in de klas en heb ik zelf ook enkele babyshowers mogen organiseren. Ik denk dat ik dus inmiddels genoeg kennis en ervaring heb om wat tips te geven hoe je nou het beste een babyshower kunt organiseren. En het leuke is, het is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Niet te vergelijken met het organiseren van een vrijgezellenfeest bijvoorbeeld (wat een ellende is dat!)

 • Als eerste zorg je dat je een partner in crime hebt. Het is het fijnste om met twee personen een babyshower te organiseren zodat je kan overleggen en taken kan verdelen. Meestal zijn de organisatoren twee personen die erg dicht bij de zwangere vrouw in kwestie staan (goede vriendin of zus bijvoorbeeld).
 • Het leukste is het als het een verrassing is voor mama to be, dus is het handig om de papa to be te betrekken in het geheel. Laat hem even in de agenda kijken naar vrije data, zo tussen de 32 en 36 weken van de zwangerschap. Als hier een paar dagen uit zijn gekomen dan kijk je welke dagen je zelf kan. Als er dan nog steeds meerdere opties zijn dan kijk je wie er het belangrijkste zijn voor mama to be. Moeder, zus, of die speciale vriendin. Zorg dat je als eerste met de belangrijkste personen een datum hebt vastgelegd. Of misschien twee. (Soms wordt er ook een datumprikker gebruikt, ik zelf ben hier geen voorstander van omdat mensen dan voorkeur op gaan geven. Als er al een datum vast ligt doen mensen vaak meer hun best om op die dag ook te kunnen.)babyshower organiseren
 • Dan bepaal je samen met papa to be, wie er worden uitgenodigd. Is er al een vrijgezellenfeest geweest? Dan is het makkelijk, dan ligt er al een lijstje die je alleen nog maar hoeft te controleren en eventueel aan te vullen met de (schoon)moeder van de zwangere in kwestie. Ligt er nog geen lijstje dan is het handig om hier heel goed over na te denken, en iedereen die uitgenodigd wordt mee te laten denken of er niemand over het hoofd wordt gezien.
 • Ik vind het zelf fijn om dan een groepsapp aan te maken. Hier voeg je alle genodigden aan toe en je vertelt het plan, een babyshower voor de mama in spé op de datum die je dus al hebt bepaald. Je vertelt dat verdere info nog volgt, maar dat je wel alvast wilt weten wie er wel en niet kunnen.
 • Zodra je app compleet is en je weet wie er wel en niet kunnen, de lijst eventueel is aangevuld met “vergeten genodigden” kan je concretere plannen maken. Deze deel je pas in de app als ze echt concreet zijn. Overleggen heeft vaak geen zin met 10-15 vrouwen (want ja, een babyshower is women only…)
 • Dan ga je bedenken wat de mama in spé leuk vindt. Houdt zij van creatief bezig zijn dan kan je samen een speelkleed maken of bijvoorbeeld rompers versieren. Houdt ze enorm van spelletjes dan kan je iedereen een babyfoto mee laten nemen en dan moet mama to be raden welke foto bij wie hoort. Op internet zijn er genoeg spelletjes te vinden voor babyshowers.hoe organiseer je een babyshower
 • Wat ik eigenlijk wel op elke babyshower thuis vind horen is het raden van de naam en de geboortedatum van de baby. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je hebt tegenwoordig kant en klare babyshower invulkaarten, maar je kan het natuurlijk ook op een andere manier op laten schrijven (Pinterest is your best friend).
 • Natuurlijk horen er ook lekkere hapjes bij een babyshower. Je kan een mooie taart laten maken, zelf allemaal leuke hapjes maken of je kiest ervoor om een high tea te organiseren. Laat in dat geval iedereen iets bedenken om te maken (of te kopen) en dat te delen in de groepsapp. Op die manier voorkom je dat je dubbele dingen krijgt en dat er voldoende afwisseling is tussen hartig en zoet. Je kan natuurlijk ook ergens buiten de deur gaan high tea-en of lunchen, maar dan kan het wel weer erg duur worden en daar zit niet iedereen op te wachten (en is ook echt niet nodig).
 • Bepaal de locatie en de smoes om de zwangere in kwestie mee om te tuin te leiden. Ik heb er nu twee keer voor gekozen om het gewoon bij de zwangere dame thuis te houden, maar het kan ook bij jezelf, bij haar moeder of ergens anders. En verzin een afspraak op die dag zodat je zeker weet dat ze thuis is (en aangekleed 😉 ). Bijvoorbeeld een dagje dierentuin, shoppen, lunchen etc.
 • Bedenk of je een gezamenlijk cadeau wilt geven of dat iedereen zelf een cadeautje meeneemt. Beetje afhankelijk van wat je zelf leuk vindt en waarvan je denkt dat mama to be het leukste vindt. Bij een tweede of derde (of vierde of vijfde…) kind is een gezamenlijke cadeaubon van die ene leuke kledingwinkel bijvoorbeeld ook erg leuk om te geven. En het hoeft maar een kleinigheidje te zijn, heus geen dure cadeaus, het gaat om het idee en de gezelligheid.babyshower organiseren
 • Zodra je plan compleet is, informeer je de rest. Ben daarin concreet en duidelijk.
 • Koop nog wat leuke decoratie, theesmaakjes en nog wat anders te drinken zodat niemand wat tekort komt. Plastic of kartonnen servies en een plastic tafelkleed zodat alles na afloop in de prullenbak kan en er niemand hoeft af te wassen.
 • Enkele dagen voor de babyshower informeer je voorzichtig nog een keer of iedereen overal aan heeft gedacht en of alles is gelukt. Op de dag zelf zorg je dat je zelf ruim op tijd op de afgesproken plek bent, met alle benodigdheden. Zodra mama to be is overvallen mag zij gaan zitten en hoeft ze zelf verder niks te regelen. Jullie zorgen dus voor de versiering, de gedekte tafel, het theewater etc. En heel belangrijk, ook na afloop ga je niet naar huis voordat het huis weer keurig opgeruimd is. De zwangere dame moet er natuurlijk geen extra werk aan hebben.
 • En als laatste tip, maak er een gezellige middag van! Zorg dat het niet al te lang duurt en dat vooral de mama in spé niks tekort komt.

Dat waren mijn tips. Heb jij nog goede aanvullende tips?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?babyshower

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.