Diy: schoenzet- en aftelkalender

diy aftelkalender“Mama mag ik vandaag mijn schoen zetten?” Veel ouders zullen het wel herkennen, die steeds naar weer terugkerende vraag in deze periode. Daarom maakte ik een aftelkalender, waarop Aukje zelf kan zien wanneer ze haar schoen mag zetten en hoeveel nachtjes ze nog moet slapen tot pakjesavond…

Vorig jaar vond Aukje het allemaal erg interessant, Sinterklaas en alles daar omheen. Ze vond het geweldig als ze haar schoen mocht zetten, maar vroeg er zelf niet om. Omdat we nu een jaar verder zijn dacht ik dat ze er nu wel om zou vragen, maar nog steeds is dat niet het geval. Super fijn natuurlijk, maar ik had het idee voor deze kalender al in mijn hoofd dus ik heb hem toch gemaakt 😉 een beetje extra structuur en duidelijkheid in deze periode kan vast geen kwaad.aftelkalenderJe kan er natuurlijk voor kiezen om een kant en klare kalender uit te printen, maar ik vond het leuker om er zelf één met de hand te maken. Hiervoor kocht ik eerst twee grote kartonnen vellen papier (€1,-) bij Primera. Stiften, en liniaal en een mesje had ik al in huis.

Ik kocht twee vellen papier omdat mijn eigenlijke plan was om achter elk vakje iets te schrijven of te tekenen. Dat zou dan op het blauwe papier komen. Maar toen ik bezig was bedacht ik me dat het wel leuk was om plaatjes uit te printen voor achter de vakjes, dus eigenlijk is één groot stuk karton dan al voldoende.Bedenk dan de vorm die je wilt hebben. Ik koos voor een simpel huisje. Vanaf de dag dat ik hem maakte was het nog twaalf nachtjes slapen tot onze pakjesavond, dus ik had dertien vakjes nodig. Dertien is geen lekker getal om te delen, dus ik maakte drie rijen van vier vakjes en het laatste vak, voor pakjesavond, maakte ik extra groot.

Zodra je alles hebt getekend kan je de vakjes gaan snijden. Snijd elk vakje aan drie kanten open en de vierde kant rits je zachtjes met het mesje zodat het wel makkelijk open gaat. Bedenk dan wat vpor plaatjes je achter de vakjes wilt. Ik koos voor schoenen op de dagen dat Aukje haar schoen mag zetten en voor andere Sinterklaasplaatjes op de overige dagen. Als je op de vakjes geen data schrijft, maar alleen getallen voor het aantal nachtjes slapen dan kan je hem volgend jaar weer gebruiken als je wilt. Dan moet je alleen de vakjes even dichtmaken met wat plakgum, maar dat is niet zo erg.aftelkalenderIk ben zelf wel blij met het resultaat. Het is niet moeilijk om te maken, maar kost wel wat tijd. Maar dan heb je wel wat leukers dan een standaard uitgeprinte kalender. En het feit dat het twee in één is vind ik ook wel erg fijn. Elke ochtend mag Aukje een vakje openmaken en dan weet ze meteen hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond en of ze die avond haar schoen mag zetten. Win-win!

Maak jij wel eens een aftelkalender voor je kind(eren)?

Volg je mij al op PinterestInstagram,
Facebook, Twitter en Bloglovin?aftelkalender sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.